9 Tips på SKOLResor

INspriation

På den här sidan har vi samlat tips och inspiration till olika typer av skolresor som du som förälder kan hjälpa till att organisera. Skolresan sker ofta i början av höstterminen i åk 8 och det är föräldrarna i klassen som ser till att den blir av. Nedan är ett axblock av olika idéer som ni kan ha som hjälp att välja.

Många klasser åker på en gemensam resa i årskurs 8 eller 9. Klassresan ligger utanför skolans verksamhet och arrangeras av klassföräldrarna tillsammans med eleverna. Föräldraföreningen föreslår att nya klasser redan i årskurs 7 börja planera resmål, finansiering, tema och tidpunkt för resan.

Vart reser man?

En bra start är att ha ett möte med eleverna för att lista önskemål om klassresan och därefter undersöka kostnader för de olika alternativen, vad gäller transport, boende och mat. Se förslag nedan.

När skall man åka?

De flesta klasser åker på sin resa under höstterminen i årskurs 9, men en del väljer att åka redan i årskurs 8. Senareläggs resan hinner klassen arbeta/spara ihop mer pengar. En resa i årskurs 8 kan tidigt skapa grunden för en god sammanhållning i klassen.

En klassresa anses inte vara förenat med undervisning och får inte ske på skoltid. Den kan äga rum från fredag eftermiddag till söndag, alternativt ett par dagar innan terminsstart, då det fortfarande är sommarlov.

Hur finansieras resan?

www.skolverket.se under fliken ”lagar och regler” kan du läsa om avgifter i skolan. Där finns även länkar till skolinspektionens detaljerade rekommendationer angående avgifter i skolan.

Det är nödvändigt att eleverna på ett eller annat sätt arbetar ihop pengar till klassresan. Föräldraföreningen föreslår en lösning med så kallade dagsverken. Eleverna tjänar pengar genom att utföra arbetssysslor, gärna i par eller större grupper, hemma eller någon annanstans där det behövs. Eleverna kan själva komma med förslag på arbetsuppgifter och låt deras kreativitet flöda!

Enligt vår uppfattning är dagsverken förhållandevis lätta att organisera, samtidigt som det verkligen blir elevernas egna insatser som genererar finansieringen av klassresan.

övriga tips

Vi rekommenderar att en överenskommelse görs om de regler som skall följas under klassresan vad det gäller tider, fickpengar, ordningsregler med mera. Den bör undertecknas av både elever och föräldrar. Gör även en plan för ett gemensamt agerande av medföljande föräldrar om något skulle inträffa på resan. Ta gärna fram en lista med telefonnummer till föräldrar och elever.

Klassmentorer brukar sällan följa med på resan, men det är ett privat beslut så stäm alltid av med dem.

Ha skoj!

GoTska Sandön

Gotska Sandön är Gotlands enda nationalpark och Östersjöns mest isolerade ö. Trots öns isolerade läge har man funnit spår av människor ända från stenåldern. Ön erbjuder en enastående naturupplevelse med milsvida sandstränder, djupa tallskogar och fria horisonter.

Gotska Sandön.pdf

Gervide Gård

En resa till Gervide Gård på Gotland erbjuder ett smakprov på gårdsliv med djur och gotländsk kultur, med historiskanslag inslag

Gervide Gotland.pdf

ÅRE NATUR OCH KULTUR

Skolresa till Åre är mer än bara skidåkning. I Åre kan klassen få en mixad upplevelse av natur, sammanhållning, kultur och mer action-betonade aktiviteter.

Åre Natur och Kultur.pdf

Lysekil och Göteborg

Ett besök i Lysekil erbjuder marina upplevelser av Västerhavet och Gullmarsfjorden med möjlighet till kajakpaddling och sälsafari. Havets Hus havsakvarium visar upp 100 olika arter marina djur och växter.

Lysekil och Göteborg.pdf

Timmerflotte i Värmland

Bygg er egen timmerflotte av stockar och rep och flyt fram på den mäktiga Klarälven. Vildmarkspaket på Klarälvens Camping i Stöllet i närheten av Torsby kombinerar äventyr på dagen med att bo inomhus i stugor vid Klarälvens strand.

Vildmark Värmland.pdf

ORsa Grönklitt

Grönklitt ligger 30 mil från Stockholm och är Siljansbygdens största rekreationsanläggning med ett brett utbud av aktiviteter. Området har stort liftsystem, värdshus, pool, toppstuga och Europas största björnpark.

OrsaGrönklint.pdf

Vandra i Sameland

I Storulvån bor man på STF:s fjällanläggning, mitt i den jämtländska fjällvärlden i sameland, med renar som ett naturligt inslag. Fjället ligger direkt utanför dörren. Getryggen, Snasahögarna och Bunnerfjällen nås på en dagsutflykt.

Fjällvandring.pdf

Segla på BELLE AMIE

Klart Skepp Marinteknik i Stocksunds hamn erbjuder äventyr i Stockholms skärgård med segelfartyget Belle Amie. Att segla och bo ombord innebär lagarbete och träning i kamratskap och samarbete.

Segling BelleAmie.pdf

CONSTANTIA På MÄLAREN

Syftet är att ge skolklassen möjlighet att komma ut på sjön i ett riktigt segelfartyg och där få uppleva kamratskap, äventyr, praktiskt handlande och att samarbeta.

Segling TSConstantia.pdf